تحلیل تکنیکال، یکی از ابزارهای مهم برای موفقیت در بازار بورس است. هر فردی برایاینکه بتواند در برابر رفتارهای بازار بورس واکنشی درست نشان دهد، لازم است سراغ تحلیل تکنیکال بورس برود. در ادامه یاین مطلب نیز به آموزش تحلیل تکنیکال بازار بورس به زبان ساده میپردازیم.
تاریخچه تحلیل تکنیکال به چه زمانی برمیگردد؟
تحلیل تکنیکال، حدود سیصد سال عمر دارد و پدر علم تکنیکال مدرن، چارلز داو است. تحلیل تکنیکال یا تحلیل فنی،علم بررسی نمودار گذشته سهام و پیش بینیآینده آن است، که به کمک آن میتوان صعودی یا نزولی بودن روند بازار را تشخیص داد و بهترین نقاط برای ورود یا خروج از بازار را دریافت.
در تعریفی دقیقتر میتوان گفت: تحلیل تکنیکال بورس، هنر استفاده از فرمولها و ابزارهای ریاضی است، که به معاملهگر کمک میکند از واکنشهای احساسی دوری کند و معاملات خود را به صورت منطقی و ماشینی انجام دهد.
تحلیل تکنیکال به چه معنا است؟
تحلیل تکنیکال کار کردن با اعداد، ارقام با نمودارها، شاخصها تحلیل تکنیکال یعنی شناخت گذرگاهها و نقاط بحرانی به همراه رسم انواع خطوط بروی چارتهای چاپ شده تحلیل تکنیکال یعنیاینکه هر لحظه از زندگی(بورس) بسیار میتواند مهم و حیاتی باشد.
بیاناین موضوع حیاتی است که تحلیل تکنیکال بر خلاف تحلیل بنیادی برایآینده نزدیک پاسخگو بوده و همواره با ریسک بالایی روبرو میباشد.
به عبارت بهتر تحلیگران در صورتی که بخواهند درصد کم و زودبازدهی را تجربه کنند به سمت تحلیل تکنیکال میروند و در صورتی که به دنبال درصد سودهای بالا و بازدهی در بلند مدت باشند به سراغ تحلیلهای بنیادی میروند که درصد ریسک پایینتری را نیز برای تحلیل گران خواهد داشت.
تحلیل تکنیکال چه اصولی دارد؟
در آموزش تحلیل تکنیکال بورس سه اصل وجود دارد که توسط “آقای چارلز داو” تدوین شده است که به آنها قوانین داو نیز گفته میشود.
- قیمت، همه چیز است.
- گذشته تکرار میشود.
- قیمت، تمایل به حفظ روند جاری دارد.
قیمت، همه چیز است:
- همانطوری که میدانیم در بازار قیمت یک محصول و یا خدمت را عرضه و تقاضا مشخص میکند پس بررسی قیمت هر محصولی با گذشته آن میتواند بیانگرآینده آن نیز باشد.
دراین اصل، داو معتقد است تمامی اطلاعات لازم برای تحلیل بازار در نمودار قیمت – زمان موجود است، و نیازی به بررسی اطلاعات دیگر نیست. به عبارتی دیگر، برای تحلیل بازار، فقط باید قیمت را مورد بررسی قرار داد، زیرا سایر عوامل موثر بر عرضه و تقاضا پیش ازاین تاثیر خود را گذاشته اند.
در آموزش تکنیکال بورس بهاین اصل، اصل کفایت اطلاعات نیز گفته میشود.
گذشته تکرار میشود:
طبقاین قانون داو، زمانی که یک اتفاق در گذشته چندین بار تکرار شده است، درآینده نیز حتما تکرار خواهد شد. دراین اصل، که به اصل استقرای ریاضی نیز یاد میشود، تحلیل گران تکنیکال به بررسی اطلاعاتی که از گذشته بازار موجود است میپردازند و اگر به یک الگوی تکرار شونده برسند، انتظار دارنداین الگو درآینده نیز تکرار شود.
قیمت، تمایل به حفظ روند جاری دارد:
شناسایی روند در کل بازار و یک سهام خاص بسیار حائض اهمیت است و شناخت آن به تحلیل گران برای پیش بینیآینده بازار کمک شایانی خواهد کرد. اصل سوم قوانین داو براین باور است که قیمت طبق یک روند مشخص حرکت میکند.
اگر بخواهیم با کمک یک مثال به تعریف سادهتراین اصل بپردازیم، میتوان گفت: زمانی که روند یک سهام مثبت است، معامله گران تمایل به حفظاین روند دارند و بازار نسبت به اخبار مثبت واکنش بیشتری نشان میدهد.
بنابراین،این روند جریان صعودی خود را حفظ میکند و به سادگی تغییر نمیکند. گفتنی است که، فقط یک نیروی بسیار بزرگ میتواند جریان یک روند را تغییر دهد.
بسیاری از سایتهای موجود قادر به ارائه ابزار تحلیل تکنیکال با کیفیت مناسب هستند ولیاین سایتهای تحلیلهای شما بر روی سهام مختلف ذخیره نمیکنند و لازم است شما ابزارهایاین کار رو بشناسید.
نرم افزارهای مناسب تحلیل تکنیکال
بررسی سهمهای مختلف به صورت دستی کار بسیار پیچیده و سختی است. ضمناینکه نمیتوان همه تحلیلهای مورد نظر را به صورت دستی انجام داد. به همین خاطر، نرمافزارهای مختلفی برای تحلیل تکنیکال سهمها توسعه داده شده است.
نرم افزارهای تحلیل تکنیکال بورس، به افراد کمک میکند ریسک معاملات خود را کاهش دهند و با دیدی دقیق و روشنتر، خرید و فروش سهام را انجام دهند.
خوشبختانه، در حال حاضر نرم افزارهای تحلیل تکنیکال متنوعی وجود دارند که در دورههای آموزش جامع تحلیل تکنیکال بورس برخی از آنها به طور مفصل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
همچنین شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر به فیلم آموزش بورس مراجعه کنید.
در ادامه به معرفی چند مورد ازاین نرم افزارها میپردازیم:
- نرم افزار: Meta Trader متا تریدر، ویژه تحلیل تکنیکال در بازارهای بین المللی و بورس فارکس است.
- نرم افزار: Mofid Trader مفید تریدر، یک نسخه کوچکتر از نرم افزار متا تریدر است که برای تحلیل تکنیکال در بازار بورسایران استفاده میشود.
- نرم افزار: RahavardNovin ره آورد تریدر، ویژه بورسایران، تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی است.
- نرم افزار: Meta Stock متا استوک، یکی از نرم افزارهای قدیمی برای تحلیل تکنیکال است.
- نرم افزار: Ami Broker امی بروکر، نرم افزاری قدیمی با امکانات متنوع است.
- نرم افزار: Advanced Get نرم افزاری ویژه تحلیل بر مبنای نظریه امواج الیوت است.
- نرم افزار: Trading view یک نرم افزار ویژه تحلیل تکنیکال تحت وب است.
- نرم افزار: Dynamic Trader داینامیک تریدر، نرم افزاری شامل ابزارهای متنوع بر مبنای تحلیل الیوت،هارمونیک و فیبوناچی است.
انواع نمودار در تحلیل تکنیکال، جهت یابی با ستارهها
همانطور که قبلا اشاره کردیم تحلیل تکنیکال و ابزارهای آن بر اساس نمودارها و اعداد کار میکنند لذا در ادامهاین بخش از آموزش گام به گام تحلیل تکنیکال بورس، به معرفی سه نمودار مهم که ابزار معامله گران و سرمایه گزاران برای تحلیل بازار هستند، میپردازیم.
- نمودار خطی
- نمودار میلهای
- نمودار شمعی
همچنین ما به شما جهت داشتن تحلیلی مناسب تر، پیشنهاد میکنیم تابلوخوانی بورس را مطالعه کنید.
قبل ازاینکه انواع نمودار را بیان کنیم لازم است با مفهومی به نام Time Frame آشنا شوید. نمودارهایی که میبایست چاپ و به شما نمایش دهند بر اساس یک چارچوب زمانی ایجاد میشوند و در واقع تغییرات قیمتی که برای شما اهمیت دارد در بازههای زمانی نمایش داده میشوند.
برای نمونه اگر برای تحلیلگر مهم است تغییرات در هر یک دقیقه مشاهده کند باید چهار چوب زمانی نرم افزار خود را بر روی یک دقیقه تنظیم کند. چهارچوبهای متداول عبارتند از 1 ، 3 ، 30 و 60 دقیقه بازههای بزرگتر روزانه هفتگی، ماهانه و سالانه نیز وجود دارند.
نمودار خطی
می توان گفت نمودار خطی ساده ترین حالت برای نمایش یک نمودار است. در این روش، نقطه پایانی هر روز(هرهفته/هرماه/هرسال و …) به روز دیگر(هفته دیگر/ماه دیگر/ سال دیگر و …) متصل میشود و نمودار خطی راایجاد مینماید.
نمودار خطی تغییراتی قیمت را به صورت متوالی و بهم پیوسته نمایش میدهد و به راحتی نواحی حمایت و مقاومت(در ادامه توضیح خواهیم داد) را برای تحلیلگر قابل شناسایی میکنند.
در ادامه تصویری از نمودار خطی را مشاهده میکنید که در چهارچوب زمانی روزانه کشیده شده است.
نمودار میلهای
نمودار میلهای: این نمودار نسبت به نمودار خطی اطلاعات بیشتری را به تحلیل گران نشان میدهد. در نمودار میلهای، برای هر واحد زمانی از یک پاره خط عمودی استفاده میشود که به آن میله(بار) گفته میشود.
بر روی هر میله، دو زایده کوچک افقی وجود دارد که در سمت چپ و راست آن قرار گرفته اند و به ترتیب نشان دهنده ی اولین قیمت باز شدن (Open) آخرین قیمت((قیمت بسته شدنClose ) در طول بازه زمانی میباشند.
قسمتهای بالا و پایین میله نیز به ترتیب نشان دهنده ی بیشترین (High) و کمترین قیمت (Low) در طول بازه ی زمانی هستند. موضوع چهارچوب زمانی برای نمودار میلهای هم صادق است. تصویر زیر نمونهای از نمودار میلهای است که در چهار چوب روزانه اخذ شده است.
نمودار شمع ژاپنی(کندل استیک)
نمودار شمع ژاپنی(کندل استیک): این نمودار که مورد علاقه تحلیل گران تکنیکال است در دورههای مختلف آموزش کامل تحلیل تکنیکال بورس تاکید میشود. در نمودار شمعی(Candlesticks) فاصله بین قیمتهای Open و Close با یک مستطیل ترسیم شده اند.
رنگاین مستطیلها با توجه به صعودی یا نزولی بودن کندل، سفید و یا سیاه است. هر کندل میتواند یک سایه یا به اصطلاح دم هم داشته باشد که دم بالایی نشانه از میزان قیمتی است که توسط فروشنده پیشنهاد شده و توسط خریداران پذیرفته نشده است و دم پایین بلعکس نشان از میزان قیمتی دارد که توسط خریداران پیشنهاد شده و توط فروشندگان پذیرفته نشده است.
این نکته بسیار مهم در بسیار کمک کننده و تمایلات خریداران و فروشندگان در آن بازه زمانی را به خوبی نمایش میدهد. در زیر تصویری از یک نمودار شمعی را مشاهده میفرمایید که در تایم فریم روزانه تهیه شده است.
در تصاویر گذشته ما رفتار یک سهم در چهارچوب روزانه و در نمودارهای مختلف را به تصویر کشیدیم فقط برایاینکه درک کنیم که همه نمودارها یک مفهوم را میرسانند ولی برخی جزئیات بیشتری را برای مخاطب به همراه دارند.
کندل چیست، راهنمای شما در مشکلات تحلیل و بررسی
کندل استیک یا همان نمودار شمع ژاپنی، نخستین بار درسال 1600 برای پیش بینی قیمت برنج توسط شالی کاران ژاپنی مورد استفاده قرار گرفت. این نمودار که سابقهای دیرینه دارد، یکی از مهمترین ابزارهای تحلیل تکنیکال بورس است.
تحلیلگران میتوانند با یک نگاه سریع به نمودار و بر مبنای رنگ سیاه یا سفید کندلها، صعودی یا نزولی بودن یک بازه ی زمانی را تشخیص دهند.
اگر بخواهیم سادهتر بیان کنیم: در روزهایی که بازار روند مثبتی داشته و قیمت Close نسبت به قیمت Open بیشتر است، رنگ کندل با سفید نشان داده میشود؛ و در روزهایی که روند بازار منفی بوده و قیمت Open نسبت به قیمت Close کمتر است، کندل با رنگ سیاه نشان داده میشود.
کاربردهای کندل انواع کندلها و استراتژی کندل شناسی
کندل، یکی از مفیدترین ابزارهای تحلیل تکنیکال بازار بورس است، که دارای الگوهای مختلفی است. باید توجه کرد که کندل زمانی کاربرد دارد که بازار دارای یک روند مثبت یا منفی باشد و در حالت دیگر کاربردی ندارد.
تحلیل گران بازار بورس با توجه به الگوهای کندل میتوانند روند رشد یا ضرر یک سهام را تشخیص دهند.
انواع الگوهای کندل عبارتند از:
- الگوی مارابوزو
- الگوی دوجی
- الگوی دارآویز
- الگوی چکش معکوس
- الگوی ستاره ثاقب
- الگوی شهاب سنگ
- الگویهارامی
- الگوی انبرک پایینی
- الگوی ستاره صبحگاهی
- الگوی سه ستاره ی صعودی
- الگوی ستاره عصرگاهی
- الگوی پوشاننده صعودی
- الگوی سه مکعب سفید
- الگوی ابر تیره
- الگوی رسوخ گر
- الگوی سه کلاغ سیاه
- الگوی سه سرباز سفید
- الگوی سه خط حمله
- الگوی تاسوکی رو به پایین
تمامی الگوهای اشاره شده فرضیاتی است که با توجه به تکرار آن در تمامی سالهایی که تحلیلگران تکنیکال مشغول به کار بوده اند استخراج شده است و تبدیل به یک الگو شده، اما این نکته حائض اهمیت است که هیچی چیزی در بورس و بازار سرمایه به شکل صد درصدی قابل پیش بینی نبوده و نیست و این موضوع برای تحلیل تکنیکال به مراتب سختتر و ریسک بیشتری دارد.
در تصویر زیر برخی از الگوهای رایج به همراه جزئیات آن نمایش داده شده است.
روندها و انواع آن
یکی از مفاهیم اصلی در آموزش کامل تحلیل تکنیکال بورس، مفهوم روند است. تحلیل گران با کمک ابزارهای مختلف سعی در تشخیص روندها و قوت یا ضعف آنها دارند، زیرا روند نشان دهنده ی جهت جریان قیمت در بازار است.
روندها از بر اساس جهت به سه نوع: صعودی(رو به بالا)، نزولی(رو به پایین) و خنثی(ثابت) تفکیک میشوند. زمانی که قوت در کندلهای صعودی مشاهده گردد و نشانههای ادامه آن بروز کند نمایانگر روند صعودی بازار بوده و زمانی که قدرو نشانهها در نزول روند باشد نشانه از روند نزولی میباشد.
در صورتی که قدرتی در صعود و نزول روند بازار مشاهده نگردد به معنی خنثی بودن روند بازار خواهد بود. همچنین روندها براساس طول زمان نیز، به سه دسته تقسیم میشوند: روند بلند مدت، روند متوسط و روند کوتاه مدت.
معرفی اندیکاتورها و اوسیلاتورها
اندیکاتورها، نقشی اساسی در تحلیل تکنیکال بورس دارند و با انجام محاسبات مختلف برروی حجم معاملات و قیمتها، میتوانند اطلاعات ارزشمندی مثل جهت روند و شتاب قیمتی را از بازار استخراج کنند. اندیکاتورها به چهار مجموعه تقسیم میشوند: روندها، حجم، اندیکاتور بیل ویلیام و اسیلاتورها.
اسیلاتورها(نوسانگر)، یکی از خانوادههای اندیکاتور است که نقش آنها سنجش هیجان بازار است.
حتما در مورد نواسان گیری در بازار سرمایه صحبتهای فرواونی شنیدهاید.این نوسان گیریها بر اساس بررسی احساس فعالان بازار شناسایی شده و در قالب قیمتهای عرضه و تقاضا در یک سهم نمایان میگردد که ابزار استفاده برای برخی از تحلیل گران قرار گرفته و برخی از سهام داران را با ضرر و زیان مواجه میکند.
اسیلاتورها با شمااین کمک را میکنند تا شما بهتر بتوانیداین رفتار احساسی سهام داران در خرید و فروشها را شناسایی کنید.
توضیح کلی و خلاصه اندیکاتورها و اوسیلاتورهای کلیدی
اندیکاتورها، مجموعهای از ابزارها و فرمولهای ریاضی هستند که تحلیل گران از آنها برای تحلیل دادههای مختلف استفاده میکنند.
اندیکاتورها به معامله گران کمک میکنند، وضعیت هشدار را تشخیص دهند و آیندهی بازار را تشخیص دهند.
3 کارایی اصلی اندیکاتورها:
- با استفاده از اندیکاتورها میتوان جهت روند بازار را تشخیص داد.
- اندیکاتورها به تحلیل گران کمک میکنند میزان ورود پول هوشمند به بازار و خروج نقدینگی را تشخیص دهند.
- برخی دیگر از اندیکاتورها، به تحلیل گران کمک میکنند نقاط مناسب برای ورود و خروج به بازار را تشخیص دهند. بهاین دسته از اندیکاتورها، اسیلاتور یا نوسان نما میگویند.
اسیلاتورها، به تحلیل گران کمک میکنند هیجانات بازار را بررسی کنند. با استفاده از اسیلاتورها میتوان بهترین زمان برای ورود یا خروج از بازار را شناسایی کرد.
نواحی حمایت و مقاومت:
خب بنظر میرسه با کلیت تحلیل تکنیکال آشنا شده باشید. کم کم میخواهیم مفاهیم کاربردی و عمیق تری را بیان کنیم. یکی ازاین موفاهیم شناسایی نواحی حمایت و مقاومت است که بسیار حیاتی و مورد تاکید میباشد.
شناسایی این نواحی در بسیار از تحلیلها به کمک شما میآید و دید خوبی به شما خواهد داد.
نواحی حمایت:
به منطقهای که قیمت با ورود به آن با واکنش سریع سهام داران مواجه شده و اجازه پایینتر آمدن قیمت را نمیدهند محدوده حمایتی سهم میگویند.
به عبارت بهتر زمانی که قیمت بهاین محدوده میرسد قیمت سهم برای خریداران ارزنده شده و برای سهام داران فعلی فروش آن به صرفه نیست پس پیشنهادیهای فروش برای رقمهای پایینتر را رد و خریداران قیمتهای بالاتری ازاین محدوده را پیشنهاد میدهند.
این محدوده یک بزنگاه و یک پیچ معملاتی است که باید بین خریدران و فروشندگان حل شود یا فروشندگان به قیمتهای پایینتر جواب مثبت میدهند یااینکه خریداران به قیمتهای بالاتر رضایت خواهند داد.
در تصویر زیر خط بنفش رنگ یک محدوده حمایتی میباشد که واکنشهای قیمتی دراین محدوده زیاد بوده و قیمت با رسیدن بهاین محدوده تغییر جهت داده است و در آخرین برخورد صعود بسیار خوبی را تجربه کرده است.
نواحی مقاومت:
به منطقهای که قیمت با ورود به آن منطقه مورد با واکنش سریع خریداران مواجه خواهد شد و اجازه رشد بیشتر به آن نمیدهند را محدوده مقاومتی میگویند.
این نواحی زمانی است که خریداران نسبت به افزایش قیمت موافق نبوده و با پیشنهاد فروشندگان برای قیمتهای بالاتر موافق نیستند در واقع پیچ معاملاتی برای معامله گران رخ داده و سبب افت روند صعودی خواهد شد.
در صورت رضایت هر گروه از فروشندگان و خریداران روند افزایشی و یا کاهشی مجددا نمایان خواهد شد. در تصویر خط بنفش رنگ نمایانگر محدوده مقاومتی بوده و که در آخرین برخورد با این خط با توجه به قدرتی که در خریداران مشاهده شده بود خط حمایت شکسته شده و با قدرت در صفوف خرید به روند صعودی خود ادامه داده است.
تمامیاین نقاط در واقع نمایانگر بروز احساسات افراد حاضر در بازار بورس میباشد. نکتهای که وجود دارد بازار بورسایران در حال حاضر یک سویه میباشد و فقط سهام داران فقط در زمان رشد سهام به سود خواهند رسید.
اما در بازارهای مالی دو سویه که افراد هم در صعود و هم در نزول امکان سودهی دارند باید بهاین نواحی مقاومت و حمایت نگاه ویژه تری داشت و با توجه به نوع معاملهای که در پی آن هستیم تحلیلهای خودرا اصلاح کنیم.
برای شناساییاین نواحی کافیست در چهارچوبهای زمانی بزرگتر بسته به نوع استراتژی معاملاتی به قیمتهایی توجه کنید که در روند صعودی و نزولی قیمت با برخودر به آنها با بازگشت(تغییر جهت) مواجه شده است.
کانالها:
همانطور که قبلا اشاره شد شناساییاین نواحی گاهی اوقات پیچیده شده و نیاز به کم تحلیل بیشتر دارد. گاهی اوقات شما نیاز دارید در روندهای صعودی و نزولی نواحی حمایتی و مقاومتی را شناسایی کنید.
شناسایی این نواحی و کشیدن آنها باعثایجاد کانالهای متفاوتی خواهد کرد که قیمت در هر مرتبهای که به آن برخورد کرده است با واکنش روبرو شده و به روند قبلی خود بازگشته است.
در تصور بالا خطوطی که با رنگ قرمز مشخص شدهاند نواحی نواحی مقاومت و حمایت را نشان میدهند که در یک روند صعودی ترسیم شده است. در خط حمایت بیشترین برخورد وجود دارد و قیمت در دفعات متعدد این بخش را امتحان کرده که با مقاومت سهام داران روبرو شده است.
بالاترین خط هم خط مقاومت نام دارد که در همانند خط مقاومت برخوردهای متعددی را تجربه کرده و با مقاومت خریداران مواجه شده است.
نکته جاب در صحت خط روند واکنشی است که قیمت در بالاترین حد خود بتهاین خط نشان داده و مجددا با افت محسوس قدرت با کانال بازگشته است و باید منتظر روزهای بعدی بمانیم.
نکتهای که باید به آن توجه داشت کانالهای داخلی یک کانال است. خود هر کانال بزرگ و اصلی دارای کانالهای داخلی هم هستند که برای تحلیل گران حرفهایتر مورد استفاده قرار میگیرد تا از کوچکترین فرصتها برای بدست آوردن سود بهره برداری نمایند.
همانطوری که در تصویر زیر مشاهده میکنید در کانال بزرگتر کانال کوچکتری وجود دارد که تغییرات جزئیتر قیمت نسبت بهاین خطوط واکنش نشان داده است. به صورت کلی اتفاقات موجود دراین کانال و روند پیرو روند کانال اصلی میباشد.
عواملی که در تحلیل تکنیکال باعث اطمینان به کانال میشود:
- هرچه با دوامتر باشد کانال قابل اطمینانتر است.
- هرچه چهنای کانال بیشتر باشد به مراتب قابل اطمینانتر است.
- یک کانال با شیب بالا در مقایسه با یک کانال با شیب ملایم بسیار قابل اطمینانتر است.
حجم معاملات:
بر اساس چهارچوب زمانی که انتخاب میکنید حجم معاملات در آن بازه زمانی معرف میزان پولی است که در یک سهم وارد و یا خارج شده است. به عبارت دیگر معاملاتی که در بازههای مختلف در یک سهم صورت میگیرد نشانهای برای فعالان بازار است.
به طور معمول هر سهمی یک میانگین حجم معملاتی در روز و یا هر چهارچوب زمانی دیگر دارد، زمانی که حجم معاملات تغییر محسوسی میکند یعنی اینکه به نقطه حساسی رسیدهایم حال این نقطه به خاطر خبری بوده که در بازار پیچیده و یا اینکه به نواحی حساس مقاومتی و حمایتی رسیدهایم و غلبه احساسات باعث بروز یکسری از اقدامات شده و در قالب این حجم از معاملات قابل مشاهده میباشد.
معمولا تغییرات اساسی در حجم معاملات نشانهای مهم از تغییرات بعدی در روند و معاملات بازار و سیگنال مهمی برای تحلیل گران تکنیکال است. برای فعال کردن نمایش حجم معاملات در نرم افزار متاتریدر از کلیدهای ترکیبی Ctrl+L استفاده نمایید.
در تصویر بالا مشاهده میفرمایید که در معاملات جچم مشکوکی مشاهده میشود و تحلیلی که میتوان از آن کرد تایید بر ادامه روند نزولی است.
در ادبیات بزرگان بازار همیشه حجم معاملات بیانگری ازآینده بازار بوده است. بهترین زمان برای دقت به حجم معاملات نزدیک شدن قیمت به محدودههای حمایتی و مقاومتی میباشد.
شکاف قیمتی در تحلیل تکنیکال
همیشه نمودارهای تکنیکال به صورت منظم رسم نمیشوند گاهی دراین چارتها فاصلههایی مشاهده میشود که توالی رسم کندلها ا از بین میبرد و به اصطلاح شکاف قیمتی(گپ) ایجاد میکند.
این رویداد زمانی اتفاق خواهد افتاد که قیمت بسته شدن(close) کندل و باز شدن(open) کندل بعدی یکسان نباشد و اختلاف زیادی داشته باشد، این امر باعث تعییرات ساختاری در نمودارها میشود.
معمولا شکافهای قیمتی سهام تمایل دارند خودرا پر کنند. در واقع این گپ توسط سهام پر خواهند شد. پر شدناین گپها معمولا بعد از فروکش کردن هیجانات بازار رخ میدهد.
دلایلی برایاین امر شناسایی شده که عبارتند از:
- بسته بودن طولانی یک سهم و باز شدن آن بدون محدودیت قیمتی
- هیجانات بسیار بالادر بازار که البته قبلا گفتیم ذاات بازار بااین هیجانات روبرو میباشد.
همانطورکه در تصویر زیر باخط آبی رنگ متمایز شده و مشاهده میفرمایید گپایجاد شده به دلیل توقف نماد بوده است که پس از بازگشایی قیمت بازشدن سهم از قیمت پایانی آخرین روز معملاتی بسیار بالاتر میباشد.
پولبک در تحلیل تکنیکال(pullback)
حتما تا کنون عبارت پولبک را به کرات شنیدهاید، این رویداد در تحلیل تکنیکال به معنای بوسه وداع و شروع روند جدید است.
نواحی مقاومتی یک سهم معمولا برای شکسته شدن و آغاز یک روند جدید مورد آزمایش توسط قیمتهای مختلف قرار میگیرد، به طور معمول بعد از عبور ازاین ناحیه قیمت مجددا به سمت آن بر میگردد که به اصلاح برای جمع کردن نیروی خود جهت ادامه روند نیاز بهاین برگشت دارد، این رفتار قیمتی را پولبک مینامند.
البته خود مبحث پولبک انواعی مانند پولبک کامل و … دارد که نیاز به توضیحات مبسوط در جای خود دارد. در تصویر زیر نمونهای از یک پولبک کامل را مشاهده میفرمایید.
نکتهای که حائض اهمیت است بعد از شکسته شدن یک ناحیه مقاومتی و تثبیت آن با کندلهای قوی ازاین پس دقیقااین ناحیه تبدیل به یک ناحیه حمایتی خواهد شد و باید در تحلیلهای خوداین موضوع را مد نظر داشته باشیم.
استراتژی پولبک در تحلیل تکنیکال به زبان ساده
بسیار عالی حال که پولیک را شناختیم چگونه باید ازاین فرصت استفاده کنیم. پس از شناسایی نواحی مقاومتی باید منتظر شکست این مناطق با کندلهای قوی و پر قدرت باشیم، پس از شکسته شدن این منطقه قیمت بعد از رشد اندکی تمایل به بازگشت به این ناحیه و در اصطلاح استراحت کردن دارد.
زمانی که به این ناحیه بازگشت در صورتی که قیمت مقاومت کردن و جددا به پایین ناحیه مقاومتی نزول نکند و با کندلهای قدرتمند مجددا از ناحیه مقاومتی به روند صعودی بازگردد بهترین زمان برای ورود به این سهم است.
تمامی توضحیاتی که ارائه شد بهاین معنی است که پیش بینیهای ما برای صعود ونزول باید با کندلهای بعدی تایید شود و در صورتیکه تاییدیهای برایاین موضوع دریافت نکنیم اجازه ورود نداریم. تاییدیهها با کندلهای قوی به ما نشان داده میشوند.
استراتژی چیست؟
استراتژی در واصطلاح بهاین معنی است که شما بدانید چه میخواید بکنید و در ورود و خروج خود به یک سهم هدف داشته باشید. درواقع بدانید اهداف شما در چه قیمتهایی قرار دارند و حد ضرر شما کجاست.
در واقع انتظاراتی که ازاین معمله برای خود در نظر دارید در یک استراتژی مشخص خواهد شد. خب پس به نتیجه میرسیم که هر سرمایه گذار باید استراتژی معملاتی خود را داشته باشد. شما با اتخاذ یک استراتژی از سردرگمی خود در بزار جلوگیری خواهید کرد.
استراتژی معاملاتی با استفاده از تحلیل تکنیکال
شما بر اساس تحلیل تکنیکال و تجربیاتی که دارید(درآینده بدست خواهید آورد) مشخص میکنید که با توجه به یکسری از تحلیلها باید بهاین اهداف برسم و در صورتی که پیش بینی من برای رسیدن بااین اهداف درست از آب در نیامد با حداقل ضرر باید از سهم خارج شوم.
هر معامله گری با یکسری از ابزار سهام مورد نظر خود را مورد تحلیل و بررسی قرار میدهد، لذا استراتژی یک تحلیلگر برای سایر تحلیلگران قانون نیست. با هر نکته و تحلیلی که بتوان سیگنان خروج و یا ورود را بدست آورد میتواند مشخص کننده استراتژی معاملاتی باشد.
سیستم معاملاتی
اگر در جایی سیستم معملاتی شنیدید تعجب نکنید که منظور همان استرانتژی معاملاتی میباشد.
روش معامله گری هر فعال بازار سرمایه در واقع سیستم معاملاتی او میباشد. این سیستم دقیقا مانند استراتژی به او میگوید که چه زمانی یک سهم را بخرد و چه زمانی یک سهم را بفروشد.
اشتباهات رایج در بورس
- یکی از اسانترین اشتباهات در بازار سرمایهاین است که شما تصور کنید در تمام معملاتی که انجام میدهید باید با سود خارج شود و استراتژی شا باید در تمام معاملات شما با موفقیت عمل کند.
خیراین یک فرضیه غلط است برایاین موضوع سعی کنید دفترچهای برای خود تهیه و تمامی معاملات خود را در آن یاداشت کنید و پس از انجام به طور مثال 10 معامله تعدا معملاتی که با سود خارج شدهاید را با ماملاتی که با ضرر خارج شدهاید مقایسه کنید.
اگر تعداد معملات موفق شما بیش از تعداد معملات ناموفق شما باشداین یک استراتژی مناسب است در غیراین صورت باید به فکر بهینه کردن و یا تغییر استراتژی خود باشید. - از طرفی بدون استراتژی معامله کردن هم به هیچ عنوان پیشنهاد نمیگردد. پس به دنبال یک استراتژی بهینه باشید و بدانید هیچ چیز در بورس صد درصدی نیست.
- گوش سپردن به حرف دیگران دیگر خطای راهبردی در بازار سرمایه است. پیشنهاد میکنیماین موضوع را آزمایش نکرده و حتما کتاب “چگونه در بورس 2 ملیون دلار بدست آوردم” را مطالعه کنید.
- معمله کردن بدون اطلاعات و بررسیهای قبلی واقعا وارد شدن در یک اتاق تاریک است شاید به سلامت از آن بیرون بیایید ولی در خیلی از مواقعاینقدر خوش شانس نخواهید بود.
تفاوت تحلیل تکنیکال با تحلیل بنیادی
این دو روش هر یک در جای خود بسیار عالی و مفید هستند و افرادی که با آنها معمله میکنند را منتفع ساخته است.
- تحلیل تکنیکال یعنی قیمت و زمان حال بازار. ما بیشتر از هرچیزی به قیمت توجه میکنیم و سعی داریم رفتارآینده سهام را با توجه به گذشته آن پیش بینی کنیم. شاید خیلی جزئیات آن شرکت را بررسی نکنیم و به دنبال آن نرویم. بیشتر سعی داریم احساسات سرمایه گذاران را شناسایی کرده و بر اساس آن معاملات خود را بچینیم.
- در تحلیل بنیادی ما به صورتهایمالی شرکت توجه میکنیم. سعی میکنیم با توجه به صورت مالی شرکت ارزش سهام رو محاسبه کنیم. در تحلیل بنیادی باید به دیگر متغیرات توجه کنیم.
به طور مثال، در سهامهای فولادی علاوه بر صورت مالی شرکت ما باید به قیمت فلزات توجه کنیم و شرکت را طبق قیمت فلزات هم خانواده ارزش گذاری کنیم.
محدودیتهای تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال محدودیتهای اندکی وجود دارد که به صورت اجمالی به آنها میپردازیم.
نکاتی که درباره ی تحلیل تکنیکال بورس باید دانست:
- اگر سهامی به تازگی وارد بازار سرمایه شود(عرضه اولیه)، نموداری ندارد که بخواهیم سهام را تحلیل کنیم؛ هرچند تمام مردم عرضه اولیه را میخرند و میدانند که سودآور است.
- برخی از تحلیلگران بنیادی براین باورند که همه چیز در گذشتهی نمودار وجود ندارد و ممکن است قیمت به صورت اتفاقات بنیادی رشد کند، هرچند که تحلیلگران تکنیکال براین باوراند که همه چیز در قیمت لحاظ شده است.
- هچیگاه در سقف کانال و نزدیک به نواحی مقاومت خرید نکنید مگراینکه از قدرت روند و شکست کانال اطمینان داشته باشید.
بهترین زمان برای خرید یک سهم خرید در کف کانال یا حمایتی میباشد، البته پر واضح است که از برگشت روند و عدم شکسته شدن خط حمایتی نیز باید اطمینان حاصل کنید. - سطوح مقاومت و حمایت در چهارچوبهای زمانی بلند مدت بسیار قابل تامل و اطمینان هستند.
- نمودار خطی بر اساس قیمت پایانی روز تشکیل میشود.
- تحلیل تکنیکال بورس، بر پایه قوانین آمار و احتمالات است.این قوانین به افراد کمک میکند ریسک معاملات خود را تا حد زیادی کاهش دهند. اما همانطور که میدانید، در بازار هیچ قانون ثابتی وجود ندارد و نمیتوان آن را به قوانین آماری محدود نمود.
در بهترین و دقیقترین تحلیلهای تکنیکال نیز احتمال خطا وجود دارد، پس بهتر است، همیشه در انجام معاملات از اصول مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک پیروی کنیم. مانند یک تکنیکالیست حرفهای برای انجام معاملات خود حد ضرر تعیین کنیم.
نظرات (2)
سلام به شما
جا اره یک تشکر بکنم ازتون بابته مقاله خوبتون. راستش داشتم وب گردی میکردم و یهو به چشم امد و خوندم و چند نکته خیلی خوب که در مورد کندل ها متوجه شدم و فهمیدم تا به حال همش قیمه هارو میریختم تو ماستا😆😜😜
سلام مانی جان
عیبی نداره؛ خیلی دیگر از افراد که تو بازار هستن چنین اشتباه هارو دارن
ممنونم بایت انتخاب و نظر عالیتون😉😍